Alternatywy dla kawy w klasycznym wydaniu

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napoi świata, bez którego ogromna część społeczeństwa nie wyobraża sobie nawet jednego dnia. Zapach świeżego espresso o poranku to jedna z definicji szczęścia. Co, jednak jeśli nie można jej spożywać lub należy ograniczyć ilość do minimum? Czy istnieją na rynku godne alternatywy dla tego napoju i rytuału związanego z nim? Sprawdziliśmy to i opowiemy o tym w dalszej części artykułu!

Kiedy kawa ma pobudzać

Szukając zamiennika dla kawy, dobrze jest zacząć od przemyślenia, co właściwie najbardziej się ceniło w jej działaniu. Jeśli na pierwszym miejscu stawiamy właściwości pobudzające, czas na podróż po alternatywnych źródłach energii. Pierwsze co automatycznie przychodzi na myśl to yerba mate, czyli napar z suszonych liści, gałązek oraz pędów ostrokrzewu paragwajskiego. Ma on cudowne właściwości pobudzające organizm oraz umysł, a dodatkowo wspiera działanie układu nerwowego, a także przemianę materii. Zyskująca na popularności naturalna alternatywa, która również ma działanie pobudzające i stymulujące koncentracje to guarana.

Wyjątkowo często wybieraną i modną opcją jest również matcha, czyli wywar ze sproszkowanych liści krzewu herbacianego. Jej ogromną zaletą jest działanie kojące i relaksujące na umysł, jednocześnie poprawiając uwagę i koncentracje, jednak bez przesadnego uczucia pobudzenia.

Kawa jako rytuał i relaks

Często jednak okazuje się, że to nie sama kawa jest tu najważniejsza, a rytuał i znaczenie tej chwili, która buduje się wokół jej spożywania. Może poranna filiżanka cappuccino to dla ciebie po prostu element rutyny, która pozwala Ci dobrze zacząć dzień, co oznacza, że nie należy tego zaburzać a zwyczajnie zamienić napój na lepszy. Alternatywą w takim przypadku może być Inka np. kawa, która powinna wpisać się w scenariusz momentu odpoczynku i pielęgnacji czasu dla siebie. Podobnie sprawdzi się kakao, jeśli akurat jest się fanem tego smaku. Z łatwością można dostosować jego słodkość, czy też gorycz do preferencji i rytuał parzenia kawy zamienić na rutynę robienia pysznego kakao.